Chemia/Związki chemiczne w środowisku – wpływ na organizmy żywe
Z Brain-wiki
Spis treści
Zagrożenia
- Wzrastające stężenie związków chemicznych w środowisku stanowi bezpośrednie zagrożenie dla organizmów żywych.
- Najbardziej toksyczne zanieczyszczenia:
- metale ciężkie,
- policykliczne węglowodory aromatyczne,
- chlorowcopochodne węglowodorów,
- związki fosforoorganiczne.
Toksyczne właściwości metali
- Do uznanych kancerogenów wobec organizmów ludzkich zalicza się związki chromu(VI), niklu, arsenu i kadmu.
- Najsilniejsze właściwości toksyczne wykazują nieorganiczne związki metali, łatwo rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu przedostają się do różnych struktur komórkowych.
- Metale wykazują szkodliwe działanie w stosunku do tkanki nerwowej, prowadzą do zaburzeń gospodarką wapniową, wiążą się z grupami tiolowymi i karboksylowymi białek powodując zmiany w ich funkcjonowaniu.
- Obecność jonów metali ciężkich w komórkach prowadzi do uszkodzeń DNA (podwyższony poziom utlenionych zasad nukleinowych, jedno i dwuniciowe pęknięcia DNA) oraz tworzenia dodatkowych wiązań między fragmentami DNA oraz wiązań białko-DNA (sieciowanie).
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne są to związki mało lotne, o właściwościach hydrofobowych, bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie. Kumulują się w osadach dennych i organizmach wodnych. Do organizmu ludzkiego dostają się drogą pokarmową , oddechową oraz przez skórę.
- W komórkach organizmów żywych węglowodory aromatyczne ulegają procesom hydroksylacji . Elektrofilowe produkty są bardzo reaktywne względem cząsteczek biologicznych, tworzą addukty z DNA i białkami.
- 16 wielopierścieniowych węglowodorów zostało uznanych jako rakotwórcze, zaleca się oznaczanie ich stężeń w analizach środowiskowych.
Związki fosforoorganiczne
- Związki fosforoorganiczne są estrami lub amidoestrami kwasów fosforowych. Są to silne czynniki alkilujące. Za ich biologiczną aktywność na poziomie molekularnym odpowiada reakcja z miejscami nukleofilowymi w kwasach nukleinowych i białkach.
- Związki fosforoorganiczne powodują uszkodzenia materiału genetycznego poprzez uszkodzenia struktury pierwszo, drugo i trzeciorzędowej DNA, jak również kompleksu chromatynowego
- Zaburzają syntezę DNA i RNA. Są inhibitorami polimeraz RNA.
Bio-detekcja w środowisku
- Zastosowanie materiału biologicznego w badaniach środowiska pozwala wyciągać bezpośrednie wnioski na temat wpływu zanieczyszczeń na organizmy żywe.
- Wyróżnia się 3 typy biologicznych detektorów:
- bioindykatory,
- biomarkery,
- biosensory.
Bioindykatory
- Bioindykatory (najczęściej organizmy roślinne) dzieli się na 3 grupy:
- organizmy wskaźnikowe, które informują o całkowitym stanie ekosystemu,
- organizmy testowe, które są używane w wysoko standaryzowanych badaniach laboratoryjnych,
- organizmy monitoringowe używane do określania szkodliwego wpływu związków chemicznych w środowisku.
- Projekt badawczy EuroBionet realizowany od 1999 r przez 11 miast UE wykorzystuje rośliny bioindykacyjne wrażliwe na związki siarki, metali ciężkich, węglowodory aromatyczne.
Biomarkery
- Wyróżnia się 3 rodzaje biomarkerów: ekspozycji, efektu, wrażliwości.
- Biomarkery ekspozycji stosuje się w celu określenia zaabsorbowanej dawki przez różne tkanki.
- Biomarkery efektu są to zmiany powstałe w wyniku zaabsorbowania szkodliwej substancji, które w sposób jakościowy lub ilościowy pozwalają przewidzieć wystąpienie choroby.
- Biomarkery wrażliwości pozwalają ocenić podatność różnych organizmów na działanie szkodliwych czynników.
- Jako biomarkery wykorzystuje się cząsteczki DNA i białek (albumina, hemoglobina). Ich analiza wymaga bardzo czułych metod detekcji.
Biosensory
- Biosensorem nazywa się element pomiarowy, który zawiera biologicznie aktywny materiał w bezpośrednim kontakcie z odpowiednio dobranym elementem przetwornikowym w celu oznaczania stężeń określonych typów związków chemicznych.
- Materiałem biologicznym są enzymy, preparaty komórkowe z bakterii, roślin i zwierząt oraz mikroorganizmy.
- Metody detekcji najczęściej stosowane w biosensorach:
- potencjometryczna (zmiana potencjału elektrody),
- spektrofotometryczna ( zmiana intensywności pasma absorpcyjnego lub emisyjnego),
- kalorymetryczna (wykorzystująca efekty cieplne).
- Zaletą stosowania biosensorów w analizie środowiska jest możliwość nie tylko detekcji, ale również określanie toksyczności związków chemicznych.